EPB

Betekenis EPB : Energie Prestatie & Binnenklimaat.

Het is de regelgeving voor wat betreft de energieprestatie en het binnenklimaat van uw woning. Het binnenklimaat wordt bepaald door de isolatie, het verwarmingssysteem, de ventilatie, het gebruik van photovoltaïsche panelen … Alles wat bijdraagt tot een gezond binnenklimaat en een lager energieverbruik.

De EPB-studie baseert zich op de volgende eisen :

  1. thermische isolatie-eisen : U-waarden, bouwknopen en het K-peil
  2. energieprestatie-eisen : het E-peil
  3. binnenklimaateisen : ventilatie, vermijden van oververhitting in de zomer
  4. jaarlijkse netto-energiebehoeften voor verwarming : voor bouwaanvragen sinds 2012

K-peil : het totale isolatieniveau rekening houdend met alle warmteverliezen door buitenmuren, daken, vloeren, buitenschrijnwerk en bouwknopen. Hoe beter het K-peil, hoe beter uw woning is geïsoleerd.

E-peil: drukt het energieverbruik van uw woning uit. Het hangt af van de thermische isolatie, luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en bezonning van het gebouw. Daarnaast beïnvloeden de vaste installaties (voor verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling en verlichting) van het gebouw deze maatstaf.

NE of netto energiebehoefte staat voor de energiebehoefte voor zowel verwarming als koeling. Met andere woorden, hoeveel energie is er nodig op jaarbasis om de woning warm te houden in de winter en eventueel te koelen in de zomer. Deze energiebehoefte is uitgedrukt in kWh/m².

EPB eisen vanaf 2016 : maximaal E 50 ( K 40 ) http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/epbeisentabel2016.pdf

De premie voor nieuwbouwwoning : vanaf 1-1-2016 tot 30-6-2016 ( maximaal E 20 ) : 1800 euro (+ 50 euro per E-peilpuntverbetering)