technieken

De staalbouwwoning is niet alleen een cocon waarin we beschermd zijn tegen weer en wind.

Het bewust omgaan met de natuurlijke rijkdommen van onze planeet en berekend omgaan met energieverbruik zijn dé randvoorwaarden die mede het totale bouwconcept vorm geven.

Doorgedreven isolatie bepaalt het vermogen van de verwarmingsinstallatie. Warmte bijhouden ( “stockeren” ) houdt in dat er kans bestaat op oververhitting. Ook het koelen van onze woning wordt dus ook belangrijk.

De ligging en omgeving van de bouwplaats dienen ten gronde te worden bestudeerd in functie van het vooropgestelde comfort en van het wettelijk opgelegde E-peil van uw staalbouwwoning.

Gezien het aandeel hernieuwbare energie een grote impact heeft op de energieprestatie van de staalbouwwoning is en warmtepomp een voor de hand liggende keuze.

Deze warmtepomp haalt haar energie uit de omgeving en is uitermate geschikt voor het gebruik van vloerverwarming. Ook het sanitair warm water kan hiermee opgewekt worden.

Door in het warm seizoen koel water door de vloerverwarmingscircuits te pompen bekomen we een koelmethode die we “passieve koeling” noemen.

In tegenstelling tot een agressief airconditioningssysteem met koude lucht is passief koelen een temperende koeling die eveneens de binnentemperatuur met enkele graden kan doen dalen.

Indien de vloerverwarming van de verdieping is ingegoten in een massieve betonplaat dan spreken we over “betonkernactivering”. Een betonnen schijf die langs onder en boven gaat verwarmen of koelen.

De balansventilatie of het “ventilatiesysteem type D”. Enerzijds verse lucht van buiten aanzuigen en verspreiden via een systeem van kanalen naar de leefruimtes en slaapkamers. Anderzijds de gebruikte lucht afzuigen van de badkamers, toiletten de keuken en de wasberging.

Aanvullend kunnen worden bekeken : photovoltaïsche cellen, zonneboiler, allerlei vormen van warmterecuperatie, recuperatie van regenwater voor het spoelen van toiletten …

Het mag duidelijk zijn dat de studie om deze technieken op punt te stellen en ze in de constructie te integreren een huzarenstuk is voor specialisten. Daarbij vertegenwoordigen al deze technieken een aanzienlijk kostenplaatje in de totaliteit van uw staalbouwwoning.

Uw droomwoning ontwerpen beperkt zich dus niet tot het creëren van een huis. Het vormgeven en integreren van de speciale technieken is cruciaal en bepaalt mede uw wooncomfort.

Een bouwteam met specialisten die op elkaar zijn afgestemd vormt de sleutel tot een succesvol staalbouwproject.

Uw “turn-key” is waar LIVINSTEEL voor staat.